Řecká kuchyně
Řecká kuchyně je velmi rozmanitá a poskytuje bohaté uspokojení jak milovníkům masa, tak vegetariánům. Její sláva je přitom stará několik tisíc let.Proslulost zdejší kuchyně je postavena na čtyřech jednoduchých tajemstvích. Jídla se vždy připravují z čerstvých ingrediencí, používá se mnoho bylinek a zeleniny, nechybí proslavený řecký olivový olej a hlavně, pokrmy jsou jednoduché. Olivový olej se objevuje prakticky ve všech řeckých jídlech. Má blahodárné účinky na zdraví člověka. To platí i o dalších podstatných složkách řecké kuchyně, o zelenině a bylinkách. Je skutečným potěšením ochutnat řecká rajčata, hlávkový salát, mrkev, cibuli, petržel a česnek a samozřejmě také čerstvé ovoce, například hroznové víno, meruňky, broskve, třešně, melouny, vodní melouny a mnoho dalších druhů.
Mezi tradiční řecká jídla patří moussaka, což je nákyp s baklažány a mletým masem. Peče se v troubě a po vytažení se zalije hustou bešamelovou omáčkou a ochutí skořicí. Při toulkách řeckými městečky vás určitě uchvátí vůně masa pečeného nad ohněm. Většinou půjde o tzv. souvlaki, což jsou kousky jehněčího nebo vepřového masa navlečené na špejli. Mají opravdu skvělou chuť, takže je nezapomeňte okusit. Zajímavým jídlem je skordalia, bramborové pyré s olejem a větším množstvím česneku. Když vám číšník nabídne porkm keftedakia, můžete vsadit boty na to, že vám přinese karbanátky ze skvělého hovězího masa.
Popis řecké kuchyně by nebyl úplný bez tradičního gyrosu. Laicky řečeno, je to kus jehněčího (ale i vepřového nebo kuřecího masa) ve tvaru velké štangle, která se zvolna opéká. Kuchaři z ní odřezávají kousky masa, které se stačily propéct. Gyros můžete dostat na talíři například s hranolky nebo vám ho mohou připravit do kornoutu z chlebové placky, do kterého se dávají i kousky brambor a samozřejmě nezbytné tzaziky. To je pokrm z bílého jogurtu, okurek, oleje a česneku. Samostatnou kapitolou jsou dary moře, které jsou v Řecku skutečně excelentní. Grilované či vařené ryby, raky, langusty, krevety a chobotnice nabízejí všechny restaurace. Po dobrém jídle většinou přichází na řadu nějaká laskomina. Typicky řeckým moučníkem je kataifi, závitek s ořechy a sirupem. Pochutnat si můžete na galaktoboureko. To jsou krupicové koláče s lískovým těstem a sirupem. Doporučujeme i loukoumades, pečivo z kynutého těsta s medem a skořicí.